Onlangs mocht ik (Natasja Huisman) meewerken aan een blog voor ZZP Mokum en ZZP Nederland. Daar werden vragen aan mij gesteld over mijn ervaringen met het ondernemerschap (Nhowmediation) en hoe netwerken daaraan heeft bijgedragen. Ik dacht vroeger altijd dat je groot moet beginnen, maar dat is niet zo.

“Je wordt pas groot als je klein durft te beginnen.”

Ondernemen

Inmiddels ben ik al weer een aantal jaar zelfstandig ondernemer en ik heb er nog geen dag spijt van gehad. “In het begin dacht ik: ‘ik kan elk conflict aan, kom maar op!’ Dat blijkt dan toch niet helemaal zo te werken. Je moet je niche vinden en kijken waar je goed in bent. Daar ben ik onder meer achter gekomen door met andere startende ondernemers in gesprek te gaan.”

Als ondernemer loop je tegen veel dingen aan. Zaken als administratie, financiën, een website bouwen, wat doe je met social media? “Je komt voor veel keuzes te staan en veel mensen met een mening, waardoor het soms lastig is je eigen weg te vinden. Door met mensen te praten die in dezelfde situatie zitten, zie je snel wat werkt en wat niet.”

En deze samenwerkingen moet je blijven opzoeken. Netwerken dus! “Je kan niet alles zelf. Je moet echt gericht op zoek naar met wie je kennis wilt maken. En daar begint het echte ondernemen ook, daar krijg je dat échte ondernemersgevoel van. Sommigen vinden dat in het begin best lastig. Daarom een tip: ga eens met een ondernemer mee die je kent en al enigszins in het wereldje zit.”

Samenwerken en investeren

En gelijk ook tip 2: “Begin bij laagdrempelige bijeenkomsten. Hier vind je gelijkgestemden. Ga niet te snel te groot.” Door lokale bijeenkomsten kwam ik ook de juiste mensen tegen om een samenwerking aan te gaan voor het opzetten van openbare informatieavonden rondom scheiden. Een goede investering bleek later.

“Iemand die ik sprak vond dat leuk en die kende weer iemand, waarna we dit met zijn drieën zijn opgestart. Dit is heel lokaal, maatschappelijk en vooral een groot succes! Doordat we dit vrijwillig deden, kwamen er veel mensen op af. En daar halen wij uiteindelijk weer business uit.”

Open Coffee en ZZP Mokum

Langzaam krijgt je leven als zzp’er vorm en groeit je netwerk. “Daarbij ben ik op een bepaald moment mede-organisator geworden van Open Coffee Amstelveen. Eens per maand komen we bij elkaar voor twee uurtjes met elke keer een ander thema waar startende ondernemers wat aan hebben.” Hierdoor groeide mijn netwerk  snel, waardoor ik gevraagd ben om ambassadeur van de regio Amsterdam voor ZZP Nederland te worden. En nu is het nieuwe doel: het opzetten van ZZP Mokum. “Hiermee willen we het netwerk worden voor zzp’ers in Amsterdam.”

Eendracht maakt macht, samen staan we sterk… noem de clichés maar op, maar het werkt echt!

Wil je het volledige interview lezen kijk/ klik dan op ZZP Mokum of op ZZP Nederland