Een poosje geleden werd ik genomineerd voor The Freelancer Of The Year Awards. Eerst dacht ik dat het een grap was en deed er niets mee. Later ben ik mij gaan verdiepen in de FOTY Awards en toen voelde ik mij toch wel vereerd. Ik ben ervoor gegaan en tot mijn verbazing had ik binnen een aantal dagen de finale bereikt. Ik voel me nu al een grote winnaar; ik heb zoveel mooie referenties ontvangen, waar ik stil van word. Zoveel mooie woorden over wie ik ben en hoe blij mensen met mij zijn. (referenties lezen? klik hier)

Natasja Huisman is mediator en is gespecialiseerd in echtscheidingen. Met haar bedrijf Nhowmediation zorgt ze ervoor dat mensen die in scheiding liggen er toch nog samen uitkomen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. 

Lees hier het volledige interview 

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ondernemer zijn geeft mij de mogelijkheid het geweldige beroep van ‘mediator” uit te oefenen. Mediator bestaat niet of nauwelijks in loondienst. Mijn eigen strategie uitzetten, mijn eigen doelen bepalen en zelf bepalen met wie ik wil samenwerken. Ondernemen geeft mij het ultieme gevoel van zelfstandigheid.

Wat doe je precies en voor wie?

Nhowmediation richt zich op conflictbemiddeling en conflicthantering. Mijn specialisatie is echtscheidingsmediation. Voor wie ik dat doe? Denk eens aan alle kinderen die ongevraagd betrokken zijn in de scheiding van hun ouders. Als ik een aantal van die kinderen kan helpen door hun ouders te begeleiden in het “samen” goed regelen van de scheiding, waardoor zij in de toekomst wel samen als ouders voor de kinderen verder kunnen, dan is mijn missie geslaagd. Verder geniet ik ook van het geven van trainingen rondom conflicthantering en het verzorgen van informatieavonden en workshops. Netwerken en verbinden is ook een belangrijk onderdeel van mijn ondernemerschap, daarom ben ik aangesloten en ook (mede)organisator van diverse netwerkbijeenkomsten. Sinds kort ben ik ambassadeur van ZZP Nederland. Ik hoop andere ondernemers te inspireren en te ondersteunen, want ondernemen is niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ontving een poosje geleden een nominatie. Eerst dacht ik dat het een grap was en deed er niets mee. Later ben ik mij gaan verdiepen in de FOTY Awards en toen voelde ik mij toch wel vereerd. Toen ben ik ervoor gegaan en tot mijn verbazing had ik binnen een aantal dagen de finale bereikt. Ik voel me nu al een grote winnaar; ik heb zoveel mooie referenties ontvangen, waar ik stil van word. Zoveel mooie woorden over wie ik ben en hoe blij mensen met mij zijn. Mijn deelname heeft mij meer opgebracht dan gehoopt, namelijk zoveel waardering.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Dat is een echte valkuil-vraag. Van jezelf roepen dat je uniek bent. Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben een mens, welke andere mensen in hun waarde laat. Ik hecht veel waarde aan eerlijkheid en elkaar helpen. Dagelijks leren van anderen, maar bovenal ook luisteren. Zoek niet altijd alles wat er mis gaat bij de ander, maar kijk eerst eens naar je eigen gedrag en reactie. Ik werk hard en doe waar ik voor sta. Toverwoorden voor een succesvolle onderneming zijn volgens mij verbinden en samenwerken.

 Hoeveel ben je waard per uur?

Onbetaalbaar, maar ik ben een Mediator dus ook daar komen we samen wel uit.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Lezen van artikelen in vakbladen. Regelmatig volgen van trainingen en opleidingen. Als geregistreerd mediator ben je ook verplicht om jaarlijks PE punten te behalen in diverse onderdelen van je vakgebied. Samenwerken en regelmatig spreken met andere mediators is ook erg belangrijk.

Hoe zie jij je toekomst?

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus zal ik ook in de toekomst diverse obstakels en hindernissen moeten nemen. Ik ben ook moeder van 2 geweldige jongens en hun toekomst is voor mij heel belangrijk.

Hoe hou je je werk leuk?

Afwisseling. Ik ben dit werk gaan doen, omdat ik het ook daadwerkelijk leuk vind. Ga naar buiten, ontmoet andere mensen. Zorg goed voor jezelf.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Ja, dan val ik denk ik in herhaling, maar het is ook het belangrijkste. Ga verbinden en samenwerken. Ontmoet andere ondernemers. Je kunt het niet alleen. Samen sta je sterker.