Elke ouder wil dat zijn kind gelukkig is. Wanneer ouders besluiten te scheiden, heeft dit veel invloed op een kind.

Hebben jullie de beslissing genomen om uit elkaar te gaan, dan is het verstandig om de kinderen hierover te informeren. Ouders proberen het vaak zo lang mogelijk geheim te houden voor hun kind, echter een kind heeft al vrij snel in de gaten dat er iets aan de hand is. Afhankelijk van de leeftijd hebben de meeste kinderen meer behoefte aan duidelijkheid dan aan medelijden en onzekerheid.

Ouderschapsplan

Zijn de kinderen minderjarig? Dan moeten jullie samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin maken jullie afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

[spacer height=”20px”]

Wat staat er in een ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

  • -Hoe regelen jullie de zorg en opvoeding (zorgregeling) of de omgang met de kinderen    (omgangsregeling);
  • -Hoe informeren jullie elkaar over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over een schoolkeuze;
  • -De kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Daarnaast is het verstandig om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat vinden jullie als ouders belangrijk in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen. Over het contact met de beide families kunnen ook afspraken worden gemaakt in het ouderschapsplan. Het is verstandig om over zo veel mogelijk onderwerpen afspraken vast te leggen, zodat er geen onduidelijkheden zijn na de scheiding. Dit geeft een basis voor de kinderen.

Het is belangrijk om de kinderen zo veel mogelijk te betrekken bij de afspraken die er gemaakt worden

Uitgebreide informatie is te lezen in de brochure van de rijksoverheid  uit-elkaar-en-de-kinderen-dan

Wanneer jullie met veel ruzies uit elkaar gaan, wordt het voor de kinderen steeds lastiger. Conflicten kunnen grote gevolgen hebben voor nu en voor later. Het is belangrijk dat het scheidingsproces op een respectvolle manier verloopt. De Mediator begeleidt dit proces om tot goede afspraken te komen. Je kunt stoppen als partner, maar samen goed doorgaan als ouder.

Nhowmediation werkt samen met professionals die jou en je kind(eren) kunnen ondersteunen tijdens het (echt)scheidingsproces.

Samenwerking is er met de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. Zij vertolken “de stem” van het kind in een scheidingssituatie. De uitleg van hun werkwijze zie je in onderstaand animatiefilmpje